Orthomoleculaire therapie

De betekenis van de orthomoleculaire voedingsleer en therapie komt uit het Grieks: Orthos= juist/optimaal. Deze therapie streeft ernaar om alle lichaamscellen de benodigde voedingsstoffen in optimale hoeveelheden aan te bieden. Dit betekent puur, gezond, evenwichtige, liefst biologische, voeding, beperken van suikers/koolhydraten, omega-6 vetzuren en transvet. 

Vaak lukt het niet, ook als je gezond bent en gezond eet, om alle voedingsstoffen uit ons Westerse, vaak bewerkte, voeding te halen. 

Veel mensen hebben echter last van één of meerdere (chronische) aandoeningen waardoor de lichaamscellen nog minder voedingsstoffen binnen krijgen die nodig zijn om optimaal te functioneren. Ook als je veel energie verbruikt door werk of sport heb je vaak iets extra's nodig.


Een orthomoleculair therapeut kan dan, naast een gezond voedingsplan, voedingssupplementen adviseren om de gezondheid in stand te houden, te verbeteren of te herstellen.

Voedingssupplementen kunnen vitamines, mineralen, vetzuren of andere belangrijke voedingsstoffen zijn vaak in vorm van capsules, poeders of in vloeibare vorm.


 

orthomoleculaire therapie voedingssupplementen voedingsadvies










ketogene voeding gezonde vetten: roomboter olijfolie, kokosolie en eiwitten, vis, kip en eieren








Hoe ziet een orthomoleculair consult eruit?

Sibrecht zal bij het eerste consult altijd een zeer uitgebreide intake uitvoeren om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen. Je krijgt niet alleen vragen over je huidige klachten maar ook vragen over je beweging, slaap en stressfactoren. Indien nodig  kan er aanvullend onderzoek plaatsvinden en mogelijk aanvullend laboratoriumonderzoek om een zo goed mogelijk (bloed)beeld van je klacht te krijgen. 


Hieruit komt een advies in de vorm van een voedingsplan aangevuld met een leefstijl/beweegplan en advies voor voedingssupplementen. Er zijn waarschijnlijk ook meerdere vervolgconsulten nodig. De effecten zijn vaak pas op langere termijn zichtbaar, voelbaar en meetbaar.  


Wil je weten of orthomoleculaire therapie ook voor jou een juiste behandeling is? 


Stel je vraag of maak een afspraak


Een verwijzing van huisarts of specialist is niet noodzakelijk maar is wel fijn. Uitslagen van recente bloedonderzoeken en huidige medicijnlijst moet u wel meenemen naar uw eerste intake.